Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Holdning til måltider

 

 

mad                         bds          

 

I Under Egen vil vi gerne være med til at lære børnene, at et måltid er en hyggestund, hvor man udover at lære at mærke, hvornår man er mæt, også er en del af et fællesskab. Et fællesskab hvor børnene får udfordret sit mad-mod og sine smagssanser/oplevelser, og hvor vi skaber ro til gode snakke, hører en historie o.lign. 

Det at gøre et måltid klar, handler desuden om inddragelse af børnene i at dække rulleborde, kalde på sine venner og sige maden er klar, vaske sine hænder godt, sætte sig stille til bordet og vente på det bliver tid til at starte. 

Ind i mellem kan børnene være med til at tilberede maden i hele processen fra jord til bord. Det kan være vi samler bør fra vores egne buske og laver marmelade, dyrker vores egene squash og laver en kage eller maler korn til mel og laver havregrød, som vi spiser sammen. 

Da vi har fokus på bæredygtighed er størstedelen af det mad, vi serverer, økologisk. . 

Vi bestræber os på at bruge mindst mulige tilsætningsstoffer, sukker og farvestoffer. Vi mindsker madspild i det omfang, det er muligt. 

Har barnets specielle kosthensyn, skal det noteres. Vi serverer ikke halal slagtet kød, men kan tage hensyn hvis barnet fx ikke spiser svinekød. 

Allergi som kræver special kost skal dokumenteres med lægeerklæring.

Måltider i vuggestuen

I vuggestuen får børnene sund, næringsrig og alsidig kost baseret på økologi og sammensat efter sundhedsstyrelsens anbefalinger. 

De voksne spiser et "pædagogisk måltid" sammen med børnene, så børnene kan få lyst til at smage på nye ting, og vi har en hygge-stund sammen med et fælles tredje (måltidet). 

Vuggestuen får serveret rugbrød og frugt om formiddagen og brød/boller, grøntsager o.lign. om eftermiddagen. Til frokost bliver der i løbet af ugen serveret 1x grød, 2x rugbrød og 2x varm mad (heraf 1x fisk). 

Der serveres mælk til hovedmåltiderne. 

Måltider i børnehaven

I børnehaven finder vi madpakkerne frem og kigger nysgerrigt hvad vi selv og hinanden har med af kendte og nye ting. Vi har køleskabe på stuerne, hvor mad og drikkedunk med vand kan holde sig kølig. 

Børnene må spise maden i den rækkefølge, de har lyst til. Det er forældrenes ansvar at putte ting i madpakken, som er nærende, sunde og giver god energi til leg hele dagen. Læs mere om vores pædagogiske tanker bag måltidet i det vedhæftede. 

Vi opfordre til at madpakken indeholder rugbrød/groft brød, grønt, kød, ost, æg, fiskepålæg osv. Se også "hvad er en god madpakke" som er vedhæftet. 
Vi vil gerne bede om, at madpakken ikke indeholder sukkerholdigt mad samt ting der ikke giver god energi. (Fx drikkeyoghurt, mælkesnitter osv). 

Madpakken skal helst være pakket i film eller madpapir. Både af hensyn til miljøet, men også fordi det gør det lettere for barnet at se og håndtere maden. Se vedhæftede "Hvad er en god madpakke". 

Frugtordningen serverer hver dag frugt og to gange i ugen friskbagt brød. Læs mere under "Madordning". 

Kig på om dit barn trives og har god energi - mere end hvor meget der er spist i madpakken! 

Fødselsdage

Når børnene har fødselsdag fejre vi dem og pynter stuen. Børnene må gerne medbringe noget sundt, de kan dele ud til deres venner. 

Vil vil ikke dele skikposer, is og kage med sukker ud - men kom gerne med sjove alternativer. 

Forældre er velkomne til at deltage, når vi fejrer barnet. 

Traditioner 

Til fastelavn serverer vi en bolle og en pakke rosiner.

Til påske får børnene et lille påskeæg.

Om sommeren kan det ske, at vi serverer en sodavandsis på varme dage. 

I december serverer vi æbleskiver til børn og forældre. 

Ellers følger vi ovenstående holdninger. 

Dokumenter

Hvad er en god madpakke.pdf

Shape Created with Sketch.

Pædagogisk syn på måltider.pdf

Shape Created with Sketch.